Backup maken / instellen Windows 10

Het maken van back-ups van persoonlijke data is enorm belangrijk. Een desktop of laptop kan immers namelijk altijd defect raken. Dit kan gebeuren bij zowel oude als nieuwe machines. Het is een fijne gedachte dat mocht er iets gebeuren met uw computer, je data alsnog veilig elders staat. Dit geldt ook de andere kant op, een externe harde schijf kan natuurlijk ook defect raken. Het is goed om belangrijke data dus op 2 locaties te hebben. Helaas zien wij vaak mensen in onze winkel die hun data niet elders hebben opgeslagen met als gevolg, verlies van persoonlijke data zoals foto’s. In het volgende stuk leggen wij uit hoe u eenvoudig een back-up kan maken op een externe harde schijf. Er zijn ook mogelijkheden om back-ups te maken in de Cloud, hier komen wij later nog op terug. Voor het maken van back-ups op een externe harde schijf in Windows 10 kunt u de onderstaande stappen doorlopen.

  1. Klik op de startknop (links onderin) > Instellingen > Bijwerken en Beveiliging
  2. Klink in het linker menu op Back-Up en plug de externe harde schijf in de laptop of desktop.
  3. Klik vervolgens op ‘’ + een station toevoegen’’ en selecteer de harde schijf die u zojuist hebt ingeplugd. De naam van deze schijf is afhankelijk van het merk schijf u heeft. Controleer dit eventueel door middel van de naam/merk op de schijf te bekijken.
  4. Met de knop ‘Meer opties’ komt u bij de standaardinstellingen van de back-up. ‘Back-up maken van mijn bestanden’: Windows maakt dan elk uur een back-up. Dit kunt u aanpassen van 10 minuten tot dagelijks. Voor thuisgebruik is dagelijks meestal voldoende. Bij zakelijk gebruik kiezen gebruikers er voor om vaker een back-up maken. Let wel op: De externe harde schijf zal wel verbonden moeten blijven om de back-up te maken.
  5. ‘Mijn back-ups behouden’: hier stelt u in hoe lang de back-ups bewaard moeten blijven. Dit loopt uiteen van 1 maand tot 2 jaar. Daarnaast is er de handige optie: ‘Totdat ruimte nodig is’. Klik op ‘Back-up maken’ en start je eerste back-up.
  6. Standaard wordt een back-up gemaakt van alle bestanden in de gebruikersmappen die u ziet staan onder ‘Back-up maken van deze mappen’. Met de plus daaronder kun je mappen toevoegen. Map(pen) verwijderen? Klik op de map(pen) en klik daarna op de verwijderknop rechtsonder. Map(pen) uitsluiten? Klik onderaan de pagina op de plus onder ‘Deze mappen uitsluiten’.
  7. Het maken van de eerste back-up kan een redelijk tijd in beslag nemen. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid foto’s, documenten, en overige data dat geback-upt moet worden. Na de eerste complete back-up zal de back-up alleen de nieuwe bestanden gaan back-uppen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hulp nodig? WhatsApp ons!